Vandaag geopend: 08.00 - 18:15

ADVOCATENPRAAT

Zuiver aanvaarden na een overlijden?

Iedereen krijgt er wel een keer mee te maken: het overlijden van een familielid. Dit is een heel pijnlijke en verdrietige gebeurtenis. Helaas geldt dat ook vaak voor de afwikkeling van de nalatenschap. Dit wordt nog meer verdrietig wanneer er in het kader van de afwikkeling conflicten ontstaan met broers, zussen, ouders of een stiefouder. Aan rouwverwerking komen de meeste erfgenamen dan pas toe als de nalatenschap volledig is afgewikkeld. In geval van conflicten kan dit soms erg lang duren.

Aanwezigheid testament?

Eén van de grootste valkuilen bij de afwikkeling is dat men direct alles wil of gaat regelen. Veel personen nemen aan dat ze erfgenaam zijn en denken dat het ze vrijstaat om alles te kunnen regelen. Het kan echter zijn dat er een testament is waarin iemand anders tot erfgenaam is benoemd. Belangrijk is dan ook om eerst uit te zoeken of er een testament is opgesteld.

 Zuivere en beneficiaire aanvaarding

Indien vast komt te staan dat je erfgenaam bent, dan nog is het niet altijd verstandig om direct alles te gaan regelen. Als je bijvoorbeeld spullen van de erflater of erflaatster gaat verdelen, zoals sieraden of de inboedel, dan kan deze gedraging leiden tot een zogenaamde “zuivere aanvaarding”. Ook het betalen van schulden met eigen geld of geld van de nalatenschap wordt gezien als een daad van zuivere aanvaarding. Zuiver aanvaarden betekent dat je naast de bezittingen ook aansprakelijk bent voor eventuele schulden van de nalatenschap. Als de schulden dan hoger zijn dan de bezittingen, dan dien je met je eigen vermogen de schulden van de erflater of erflaatster te betalen. Kortom; je ontvangt niets en moet ook nog eens betalen. Dit is anders bij beneficiaire aanvaarding. Bij beneficiaire aanvaarding bent u niet aansprakelijk voor de schulden wanneer deze groter zijn dan de nalatenschap. 

Wanneer de nalatenschap eenmaal zuiver is aanvaard, dan is het enkel nog bij hoge uitzondering mogelijk om op deze keuze terug te komen. Een hoge uitzondering geldt bijvoorbeeld wanneer er achteraf hoge schulden blijken te zijn waar je niets vanaf wist en ook niet had kunnen weten. Indien je geen actie hebt ondernomen om te onderzoeken of er mogelijke schulden zijn, dan kan je niet meer op de zuivere aanvaarding terugkomen. Dan blijft de zuivere aanvaarding dus gewoon in stand. 

Is er dan niets wat je wél alvast kunt doen? Jazeker wel. De begrafenis of crematie mag geregeld worden en de uitvaartkosten mogen worden betaald. Dit wordt niet gezien als een daad van zuivere aanvaarding. Hierbij wordt er wel vanuit gegaan dat de uitvaart passend is en de kosten van de uitvaart redelijk zijn. Verder kan je alvast achterhalen waar de nalatenschap ongeveer uit bestaat. Inventariseer of er een (hypotheek)schuld, lidmaatschappen of abonnementen waren. Maak foto’s van de inboedel en de sieraden. Deze inventarisatie zal geen compleet overzicht geven, maar het zou je als erfgenaam wel kunnen helpen bij het maken van een keuze. 

Heeft u vragen over zuiver aanvaarden? Neemt u dan vrijblijvend contact met mij op via het telefoonnummer 06-54757007.

mr. Jenny de Boer
Advocaat

06 54 75 70 07
deboer@ckh-advocaten.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *