Vandaag geopend: 08.00 - 17:30

Zo wordt de kwaliteit van ons drinkwater gewaarborgd

Aan water hebben we in Nederland op de meeste plekken geen gebrek. Maar schijn bedriegt, want in bepaalde delen van ons land kampt de omgeving met voortdurende droogte en watertekorten. Na een kurkdroge zomer duurt het maanden en soms zelfs jaren voordat het water weer enigszins op peil is. Dit leidt tot problemen zoals het verzakken van huizen en een grotere kans op natuurbranden. Daarom worden er soms maatregelen genomen zoals het afgelasten van bepaalde evenementen. In 2025 mochten niet overal in Oost-Nederland de Paasvuren aangestoken worden omdat de kans te groot was dat er ook buiten de Paasbult brand zou ontstaan. Dat kwam allemaal doordat het de weken daarvoor nauwelijks had geregend.

Drinkwater

De drinkwaterbedrijven luiden inmiddels ook de noodklok. Als er geen maatregelen worden genomen dan kan het zo zijn dat we in de komende jaren te maken krijgen met tekorten aan drinkwater. Dat zal in eerste instantie tot gevolg hebben dat boeren hun landerijen niet meer onbeperkt mogen besproeien als het lang achter elkaar droog is. Dat leidt dan weer tot minder oogst en dus hogere prijzen. We hoeven ons nog geen zorgen te maken over de vraag of er wel genoeg drinkwater voorradig is, want dat is zeker het geval. Het wordt alleen wel steeds duurder om het drinkwater van de huidige hoge kwaliteit te houden. Nu is water in Nederland heel goedkoop, vergeleken met ons omringende landen.

Kalk in het drinkwater

Drinkwater bevat kalk. Dat is niet schadelijk voor onze gezondheid. We hebben kalk nodig voor stevige botten en een gezond gebit. Maar een hoge concentratie kalk kan er wel voor zorgen dat huishoudelijke apparaten sneller stuk gaan. De kalk uit het water zet zich af op verwarmingselementen in bijvoorbeeld je wasmachine of je waterkoker. Je kunt dit proces vertragen met een water ontharder. Dit apparaat filtert de meeste kalk uit het water voordat het uit de kraan stroomt. Het apparaat wordt direct achter de watermeter geplaatst. De kalk wordt opgevangen door speciale balletjes in het apparaat, die om de zoveel tijd ververst moeten worden.

Wat kun je doen tegen kalkaanslag?

Kalkaanslag kan zich afzetten op tal van plekken. Je kent het misschien van de aanslag op je douchecabine. Maar het zet zich ook af op serviesgoed, vooral als je het in de vaatwasser doet en natuurlijk op apparaten die water gebruiken, en vooral als je dat water opwarmt. Wil je kalkaanslag verwijderen dan zijn daar verschillende methodes voor. Meestal lukt het goed met schoonmaakazijn omdat kalk en zuur niet echt elkaars vrienden zijn. Als het gaat om lichte kalkaanslag dan werkt soms het water ook al goed. Als apparaten steeds snel een probleem hebben met kalk aanslag dan kun je een waterontharder overwegen. Je kunt bij je waterbedrijf informeren wat de hardheid van het water in jouw regio is. Vaak staat deze informatie op de website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?