Vandaag zijn we gesloten.

Edams Museum en Grote Kerk als leslokaal voor 5VWO’ers

‘Wat is ie groot!’

Tweeënveertig leerlingen 5VWO van het Don Bosco College brachten onlangs een bezoek aan het Edams Museum en aan de Grote Kerk in Edam. Het stond in het teken van het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV). Docente Marijke van Oppens: ,,De bezoeken zijn het startmoment voor het maken van een podcast of een korte documentaire. Het zijn actuele manieren om een onderwerp voor het voetlicht te brengen. Misschien gaat het over iets wat ze vandaag gezien of gehoord hebben.”

,,Het werden vier groepen van circa tien leerlingen die we drie kwartier meenamen door de kerk en naar de Librije, de Latijnse school. In zo’n korte tijd kun je slechts een paar aspecten aantippen, want over de Grote Kerk kun je úren vertellen. Elk raam, bord of zerk heeft een eigen verhaal. Maar bij kinderen en pubers moet je selectief zijn. Al merk ik dat deze groepen kunnen luisteren; hun spanningsboog is behoorlijk.” 

Johan Talsma gaf jarenlang geschiedenis aan het VMBO in Amsterdam-Noord. ,,Ik vind dit nog steeds heerlijk om te doen. De geschiedenis van de Grote Kerk is zo interessant en belangrijk om door te geven.” Ook oud-docent Pieter Karel mocht zijn oude stiel ook weer uitoefenen. ,,Wat enorm leuk is dat leerlingen soms terug komen met hun ouders. Dan weet je dat je iets aangeboord hebt.”

Johan blijft met de leerlingen staan bij een altaarsteen. ,,Weet je waar dat gaatje voor was? Daar werd een relikwie in bewaard. Iets heiligs, een stukje bot of een stukje van het kruis van Jezus.” Helin kijkt nog eens goed naar het gat, maar haar blik gaat snel naar de gekleurde ramen. ,,Wat zijn die mooi; allemaal kleine geschilderde ruitjes die samen afbeeldingen vormen.”

In een apart gedeelte van de kerk is de Librije, de Latijnse school. De leerlingen schrikken even van de monnik in pij die daar geduldig als pop zit en gaan zelf in de bankjes zitten. Na het verhaal van Johan over hoe in de 16e eeuw jongens Latijn leerden om vervolgens naar de universiteit in Leuven te gaan om priester, kapitein of dokter te worden is het klaar. ,,Ik wist niet dat zo’n kleine plaats als Edam zo’n enorme kerk had. Heel indrukwekkend”, aldus Nadine. Misschien komt ze nog eens met haar ouders terug…

Wil Spanjer

www.grotekerkedam.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *