
Verpakken en vervoeren van gevaarlijke stoffen: dit zijn de risico’s
Het verpakken en vervoeren van gevaarlijke vloeistoffen en gassen is gebonden aan strenge regels. Vrachtwagens die met brandbare vloeistoffen of gassen rijden mogen bijvoorbeeld niet door woonwijken en moeten tunnels vermijden. Daarom staan er op de Nederlandse snelwegen speciale routes aangegeven voor dit vervoer. Maar voordat een lading bio ethanol of citroenzuur de weg op gaat moet die eerst nog worden verpakt. Dat gebeurt in de meeste gevallen door gespecialiseerde bedrijven.
Loonverpakken
Het verpakken van producten, of het nu gaat om bijtende vloeistoffen of om eetbare producten, wordt loonverpakken genoemd. Een opdrachtgever levert een voorraad af en geeft opdracht om deze te verpakken. Dat kan in vaten van 1000 liter zijn, maar ook in flesjes met 10 ml. Zo wordt ethanol, wat we kennen als alcohol, gebruikt om te ontsmetten en verkocht in kleine flesjes voor thuisgebruik, maar ook in grote vaten die gebruikt worden voor desinfectie in de industrie, maar ook voor het maken van bier, wijn en andere alcoholische dranken.
Gevaarlijke stoffen
Bepaalde stoffen zijn gevaarlijk om mee te werken. Ze kunnen gemakkelijk brandbaar zijn, of irritatie aan ogen en huid geven. Daarom is het belangrijk dat het verpakken van deze vloeistoffen professioneel gebeurt. Bij JBC Solutions weten ze daar alles van. Dit bedrijf heeft een decennialange ervaring met het verpakken van verschillende vloeistoffen. Voordat een verpakkingsopdracht wordt gestart worden er adequate veiligheidsmaatregelen genomen om het verpakken probleemloos te laten verlopen. Goede ventilatie en beschermende kleding voor de medewerkers zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. Als er iets misgaat met een vloeistof en dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de omgeving of het personeel, dan kan zo’n bedrijf rekenen op een bezoek van de Arbeidsinspectie. Ook het transport van gevaarlijke stoffen is vrijwel altijd in handen van gespecialiseerde bedrijven. Want ook hiervoor gelden specifieke voorzorgsmaatregelen.
Vaste afspraken voor levering
Vaak hebben loonverpakkingsbedrijven een vast contract met opdrachtgevers. Die leveren dagelijks of wekelijks voorraad aan die verpakt moet worden en vervolgens getransporteerd. Het gaat daarbij in veel gevallen niet alleen om transport binnen Nederland maar ook naar de ons omringede landen zoals Duitsland, België en Frankrijk. Voor internationaal transport gelden soms weer andere regels en uiteraard moeten de douane documenten in orde zijn. Ondanks de open grenzen binnen de EU moet een vrachtwagenchauffeur bij controle altijd kunnen aantonen wat hij of zij vervoert en wat de eindbestemming is. Door vaste afspraken te maken kan een producent vaak besparen op de kosten. Een loonverpakkingsbedrijf is vaak bereid om een scherpe prijs te berekenen als dit betekent dat er een vaste opdracht is. Hierop kan personeel worden ingezet die verzekerd is van werk en soms wordt er ook geïnvesteerd in apparatuur. Verpakken gebeurt vrijwel nooit meer handmatig maar is in de meeste gevallen volledig gerobotiseerd. Hierdoor is de kans op fouten en het weglekken van gassen of vloeistoffen uiteraard ook meteen een stuk kleiner zodat de kans op een ongeval tot een minimum wordt beperkt.