Vandaag geopend: 08.00 - 18:15

Rivierkreeftjes, ook gewoon in Edam

De Amerikaanse rivierkreeft wordt steeds vaker gespot in Nederland. In de boerenslootjes rond Zeevang wemelt het van deze kreeftjes, en ook op het Pieterman strand duiken ze regelmatig op. De trekperiode van de rivierkreeft begint in september, wanneer ze de sloten verlaten en je ze vaker midden op de weg kunt tegenkomen.

Dit markante exemplaar was voor de duvel niet bang en stak vorige week doodleuk op klaarlichte dag het Edammerpad over nabij het IJe, waar Egbert Snijder de rode indringer wist te vangen. De Amerikaanse rivierkreeft verblijft illegaal in ons land en vormt een bedreiging voor waterplanten en slootoevers. Als je ‘s avonds met een zaklamp in de sloot schijnt, kun je ze vaak over de bodem zien lopen en vis je ze gemakkelijk op met een schepnet. Officieel gezien mogen kreeften alleen gevangen worden met een hengel. De meest effectieve hengelmanier is in plaats van met een haakje met een wasknijper met een stukje vlees ertussen. Let wel op als je hem binnenhaalt of optilt: hoewel de scharen klein lijken, kunnen ze venijniger knijpen dan je jonge zusje dat vroeger deed.

Deze ‘invasieve exoot’ brengt gelukkig ook voordelen met zich mee. Hoewel de plaag er niet mee wordt bestreden, is het beestje uitermate smaakvol. Zelfs als hij uit een boerensloot komt. Het eenvoudigste is om de kreeft kort te koken. Van de schalen maak je een smaakvolle bisque door ze enkele uren te laten sudderen met wat groenten, kruiden en een handje rijst voor de binding. Voor een andere twist kun je de gekookte rivierkreeften marineren in knoflookboter en op de grill leggen of snel bakken in een hete pan. Serveren kan met een lekkere citroenmayonaise of aioli.

Fotogalerij

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *