Vandaag geopend: 08.00 - 18:15

Onnodig verlies tegen laagvlieger VVV Venlo

FC Volendam heeft zijn betere reeks van de laatste weken niet kunnen vervolgen. Thuis liep het onnodig tegen een 2-4 nederlaag aan tegen laagvlieger VVV Venlo. Terwijl de club in de beginfase nog domineerde, kwam het gaandeweg tegen een 0-3 achterstand aan te kijken. In de slotfase werd het nog spannend. Toen kwam de FC terug tot 2-3 en was het nog billen knijpen tot aan het eind van de blessuretijd. Het slotoffensief bleek uiteindelijk niet genoeg te zijn voor een punt.

Tekst: Laurens Tol – Foto: Fred Rotgans

FC Volendam kreeg zoals verwacht het initiatief in het duel. Daar ontstond in de 5e minuut de eerste kans uit: Bilal Ould-Chikh ontsnapte aan zijn dubbele dekking, schoot, maar mikte naast het doel. Enkele minuten daarna was het Henk Veerman die met zijn inzet de paal trof. Het was een sterke openingsfase voor de ploeg van trainer Rick Kruys, die nog meer pogingen tot scoren ondernam.

In de eerste 18 minuten bleef er geen vuiltje aan de lucht voor de thuisclub, alleen een doelpunt ontbrak nog. Het veldoverwicht was in ieder geval groot, in het voordeel van Volendam. Tot schrik van de thuissupporters trof VVV in de 25ste minuut wel doel, maar deze goal werd afgekeurd. De FC leek daarna wel in slaap gesukkeld, want in de 33ste minuut werd het totaal onnodig 0-1 voor de bezoekers uit Venlo.

In het vervolg moest het vizier van de thuisclub meer op scherp staan om te kunnen winnen. Tijdens de aanvalsdrift die daarop volgde, kreeg Volendam meer kansen tegen. In de 40ste minuut werd het tot overmaat van ramp ook nog 0-2 door aanvoerder Rick Ketting. Het zo dominerende Volendam keek zo richting de rust tegen een ruime achterstand aan. De angst leek in de minuten daarna in het spel van de thuisclub geslopen; het was daardoor VVV dat veelal de bal had. Dezelfde achterstand bleef tot de rust op het bord staan, een pauze waarin trainer Kruys de nodige reparatiewerkzaamheden kon gaan uitvoeren.

Er was Volendam veel aan gelegen om de score om te buigen, maar de tegenstander uit Venlo liet meteen zien waar het gevaar lag: in de tegenaanvallen. Twee keer verscheen die dreigend voor het doel in de eerste minuten na rust. Wat al in de lucht hing gebeurde in de 58ste minuut: VVV tekende de 0-3 aan, een bikkelharde klap voor Volendam.

Tegen het licht van de masten rond het stadion, tekende zich de binnenvallende herfstregen af. Die omstandigheden beklemtoonden de sombere situatie waarin de lokale voetbaltrots zich op deze laatste vrijdagavond van september bevond. Met nog een halfuur te spelen stond de club voor een schier onmogelijke opgave, als die nog een resultaat wilde halen. Tekenen van verbetering dienden zich niet aan in de daarop volgende momenten.

Alle aanvallende initiatieven van Volendam leidden tot weinig. Het betere spel van de club in de eerste minuten was totaal verdwenen, het vertrouwen was weg. Bij het naderen van de 80ste minuut was het dan toch Henk Veerman die de 1-3 wist aan te tekenen; een sprankje hoop voor de FC. In de 89ste minuut volgde daarna ook nog de 2-3 door Daniel Beukers. Hing er dan toch nog een stunt in de lucht?

Zes minuten blessuretijd kwamen erbij; nog wat gelegenheid voor het maken van een gelijkmaker. Er volgden nog wat kansrijke mogelijkheden, maar het slotoffensief was te laat ingezet. VVV maakte er in een counter ook nog 2-4 van. Daar bleef het bij.