Nieuwe eigenaren: ‘AMVO nieuw leven inblazen’
,,Het is een markant gebouw”, zegt Simon Schilder over de AMVO. Als de muren konden praten… Want het pand heeft inderdaad een roemruchte geschiedenis. De duizenden bruiloften en feesten die er werden gehouden, de bioscoop die er aanvankelijk gevestigd was en later discotheek The Movies. Schilder en zijn partner Immanuel Baars zijn sinds gisteren officieel de nieuwe eigenaars en hopen de AMVO en Grand Café Charleston nieuw leven in te blazen. Op termijn is er de optie van het creëren van woningbouw.
Simon Schilder toont enkele foto’s uit het verleden. Uit de tijd dat het trammetje nog langs de AMVO reed, de tijd dat er nog een speeltuin voor de deur lag. Niet alleen dat, maar ook de decennia waarin de AMVO dé plek was waar bruidsparen hun trouwfeesten vierden, ligt achter ons. ,,Het leven is eruit”, zegt Simon over één van de visitekaartjes bij de entree van het dorp Volendam. ,,Er is weinig te doen en de staat van het pand is ook verwaarloosd. Voor ons ligt er een mooie uitdaging.”
De geschiedenis herhaalt zich. Ooit werd de AMVO gesticht door twee eigenaren uit Amsterdam en Volendam en dat is nu weer het geval. Simon: ,,Ik heb Luc Kroon benaderd of hij samen met Thomas Mikhout de boel wil gaan runnen in Charleston.” Luc: ,,Ik geloof er in dat wanneer we de kaart straks opgefrist hebben, het terras van het voorjaar groter wordt en de pui aan de zijkant open kan, dan kun je het niet bolwerken. Dit is een topplek.”
Charleston en de ruimte die daarboven zit, zijn later aangebouwd. Simon: ,,Die kant van het pand moet een maatschappelijke functie houden, met een open structuur en lichte horeca. De AMVO heeft altijd gediend als plek voor feesten en bijeenkomsten en meerdere dagen per weekeinde een trouwerij, maar er zijn steeds minder bruiloften. Erboven, in De Bühne, is sinds de coronatijd nauwelijks iets georganiseerd. Voor 2025 staan daar bijvoorbeeld vier bruiloften geboekt. Ook dat alles willen wij nieuw leven inblazen, door middel van bedrijfsfeesten, optredens van artiesten. Daarnaast is er het zaaltje boven Charleston, een prachtige nieuwe zaal om iets te organiseren.”
,,Ik geloof er in dat wanneer we de kaart straks opgefrist hebben, het terras van het voorjaar groter wordt en de pui aan de zijkant open kan, dan kun je het niet bolwerken”
,,In de laatste tien jaar is er nauwelijks iets aan gedaan qua onderhoud, daar zijn we nu mee bezig. Al het elektronica wordt momenteel vernieuwd. Als het om de toekomst gaat, moeten we de invulling gaan onderzoeken”, zegt Simon. Daarop is hij al aan het voorsorteren. ,,Er liggen enkele opties: volledig renoveren bijvoorbeeld, dan ga je kijken naar wat past in het bestaande gebouw, naar de eisen van deze tijd, met isolatie en warmtepompen. Daarnaast heb je de opties van geheel slopen en nieuwbouw of gedeeltelijk slopen en nieuwbouw. We hebben al gesprekken gehad met de gemeente en daar heerst positiviteit omtrent het realiseren van appartementen in de toekomst.”
,,Nu ligt er een zware horecavergunning op De Bühne en de AMVO. De gemeente is bereid mee te werken om dat bestemmingsplan te veranderen, maar dan moeten we met een goed plan komen. Als je het hoofdgebouw neemt, dat staat er al vanaf 1950. Het wordt ondersteund door een staalconstructie en met het blote oog kun je waarnemen dat op termijn de gebreken zich zullen aandienen. Dat moet op den duur worden gesloopt.”
,,De verwachting is dat het verkrijgen van een vergunning voor bouw of verbouw wel anderhalf jaar gaat duren. Intussen moet de horeca gaan lopen, want we hebben een enorme investering gedaan. Alleen al de vaste lasten zijn enorm hoog. De AMVO heeft een rijke geschiedenis, elk weekeinde kwamen mensen hier even socializen, dat proberen we weer terug te krijgen. Een bioscoopmiddag voor kinderen, een open podium, we willen vaker iets gaan organiseren, waarbij we niet andere gelegenheden als de PX en De Jozef in het vaarwater willen zitten. Met Kermis willen we ook weer zalen openen. Stap voor stap moet alles weer gaan leven. We willen er echt wat moois van gaan maken.”
,,Wat ik in het buitenland heb geproefd, komt op nieuwe kaart”
,,Het is even wennen, een ander leven”, zegt Luc Kroon, die vanwege aanhoudend lichamelijk ongemak besloot te stoppen met topsport. ,,Als je jaar in jaar uit elke dag traint, word je zenuwachtig van het niks doen en met deze uitdaging in Charleston heb ik veel om handen.” Later gaat hij zijn studie Geneeskunde weer oppakken, voorlopig zet hij zijn tanden in deze opdracht om Charleston een nieuwe uitstraling te geven. Luc: ,,Ik heb veel over de wereld mogen reizen en qua ontbijt en lunchgerechten neem ik in onze nieuwe kaart ervaringen mee van wat ik heb geproefd in het buitenland. Zoals de Granola Bowl, Eggs Benedict, Poke Bowl, Clubsandwich, Pulled Pork Taco’s, het Mexicaanse brood Chipotle. Én ook de traditionele lekkere dingen waar de mensen hier van houden, plus een borrelkaart. In het voorjaar gaan we als een soort van heropening iets leuks organiseren. Vanaf nu zijn we op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag open, vanaf maart gaan we zes dagen open. Voor Oudejaarsavond is het inmiddels volgeboekt en ook voor Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag stromen de aanvragen binnen. Houd de komende tijd onze Facebook-pagina de in de gaten voor het nieuwe menu en andere updates.”