
Hoe voorkom je een blessure als je weer gaat sporten?
Veel mensen zetten het sporten tijdens de wintermaanden even op een laag pitje. Hardlopen als het buiten koud en guur is of naar de sportschool fietsen in de stromende regen werkt vaak niet goed voor de motivatie. Maar dan breekt de lente aan en worden de hardloopschoenen weer tevoorschijn gehaald. Maar dat is ook de periode waarin je de grootste kans op een blessure loopt. Want veel amateursporters lopen – letterlijk – te hard van stapel.
Conditie opbouwen
Het is belangrijk om conditie op te bouwen en dit in een rustig tempo te doen. Als je bij een sportschool staat ingeschreven dan kun je vaak een trainingsprogramma krijgen, aangepast op je conditie en gebaseerd op je doelen. Wil je bijvoorbeeld een paar kilo afvallen dan is cardiotraining belangrijk, maar daarnaast moet je ook krachttraining doen om voldoende spiermassa op te bouwen. Daardoor gaat het afvallen misschien wat minder snel, maar als je op de weegschaal staat na een paar maanden zul je merken dat je minder vet en meer spiermassa hebt. Spiermassa is zwaarder dan vet.
Toch een blessure?
Heb je toch een blessure opgelopen dan is het zaak om hier verantwoord mee om te gaan. Ga in ieder geval naar de huisarts zodat kan worden vastgesteld wat er aan de hand is. Een breuk voor een kneuzing aanzien kan vervelende gevolgen hebben. Op de sportschool kun je bespreken hoe je de revalidatie gaat aanpakken. Als er sprake is van een heftige blessure dan zal hier vaak ook een fysiotherapeut bij worden betrokken. Die kan eventueel adviseren om een kniebandage, enkel- of polsbrace te dragen om het gekwetste lichaamsdeel te ontzien. Realiseer je dat herstellen van een blessure tijd kost en zelden snel genoeg gaat naar de zin van de patiënt.
Zelf dokteren bij een blessure
Ben je geen lid van een sportschool en wil je zelf revalideren, dan kun je bij ProBrace.nl een brace of bandage bestellen. Bedenk daarbij wel dat je goed moet weten wat je doet. Ook hier geldt weer dat je bij het oplopen van een blessure in de meeste gevallen het beste eerst naar de huisarts kunt gaan om te laten vaststellen of er sprake is van een breuk of een andere blessure. Een breuk moet in vrijwel alle gevallen in het gips en soms moet het bot worden gezet. Gebeurt dat niet en een bot groeit niet goed aan elkaar, dan kun je daar flink last van krijgen in de toekomst. Wees ook voorzichtig met pijnstillers. Pijn is een manier waarop je lichaam aangeeft dat er wat mis is en dat je rust moet nemen. Door de pijn met sterke pijnstillers te onderdrukken loop je het risico op verkeerde of te intensieve belasting en ook dat kan tot gevolg hebben dat het herstel wordt belemmerd. Herstellen van een forse kneuzing neemt soms enkele maanden in beslag, ook als je de revalidatie op de juiste manier aanpakt. Geduld hebben is dan ook het devies bij dit soort situaties.