
Hoe pak je een ontslagronde bij je bedrijf op een sociale manier aan?
Als je personeel moet ontslaan dan is dat natuurlijk nooit leuk. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een ontslagronde. Soms moet je je bedrijf inkrimpen omdat er minder werk of minder verkoop is. Maar het kan ook zijn dat je ontslag moet bespreken met mensen die niet goed functioneren. Het is zaak om ontslag altijd heel zorgvuldig te doen, om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt die tot een rechtszaak kunnen leiden.
De vaststellingsovereenkomst
Bij het ontslaan van personeel wordt tegenwoordig vrijwel altijd gewerkt met een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Hierin worden afspraken vastgelegd tussen werkgever en werknemer. Dat kan gaan over het afronden van werkzaamheden, het inleveren van de auto of laptop van de zaak maar vooral ook over de hoogte van de ontslagvergoeding. De inhoud van een vaststellingsovereenkomst moet juridisch juist zijn, om te voorkomen dat de rechter er een streep door zet. Een werkgever moet de gelegenheid krijgen om goed over de overeenkomst na te denken en hij of zij mag deze laten toetsen door een jurist.
Het is dus niet de bedoeling om een werknemer onder druk te zetten om direct te tekenen. Bovendien geldt er een herroepingsrecht binnen enkele dagen als de werknemer het toch niet eens is met de inhoud. Een goede HR strategie is dan ook van groot belang. Veel bedrijven werken bij een ontslagronde voor meerdere medewerkers met een sociaal plan dat is besproken met de Ondernemingsraad of de vakbonden. Als de OR instemt met een sociaal plan dan is dat al een belangrijke stap. Het personeel heeft dan meestal niet al te veel bezwaren meer tegen de voorstellen vanuit de werkgever. Maar hoe dan ook blijft het natuurlijk heel vervelend voor personeel dat zijn baan verliest.
Ondersteuning bij een ontslagronde
Wanneer je geen eigen personeelsadviseur in dienst hebt, iets dat bij kleine en middelgrote bedrijven geen uitzondering is, dan kun je bij Eqib terecht voor professionele tijdelijke ondersteuning door een ervaren HR manager. Zeker als er slechtnieuwsgesprekken moeten worden gevoerd kan het een groot voordeel zijn als dit door een neutraal en objectief persoon wordt gedaan. Een HR medewerker kan vaak ook ondersteuning bieden bij het vinden van een nieuwe baan, omdat hij of zij hiervoor de juiste wegen weet te bewandelen. Zeker als een medewerker nog in dienst is, dan is het vaak makkelijker om een nieuwe baan te vinden dan wanneer een ex-medewerker al geruime tijd werkloos thuis zit. Aangezien de werkgever verantwoordelijk is voor de WW-uitkering, is het ook in diens belang wanneer er snel weer zicht is op een andere baan. Een HR manager kan ook ondersteuning bieden bij het opstellen van vaststellingsovereenkomsten. Mocht er een rechtszaak worden aangespannen door een medewerker dan is een jurist arbeidsrecht nodig om de werkgever bij de rechter te vertegenwoordigen. Vaak is mediation in zo’n geval een betere optie, omdat rechtszaken vaak veel tijd in beslag nemen en het lang niet zeker is wat de uitkomst ervan zal zijn.