Vandaag geopend: 08.00 - 10.00

ADVOCATENPRAAT

Ho, ho, ho, bedrijfsborrelen doe je (niet) zo

De periode voor kerstmis wordt veelal gekenmerkt door gezelligheid, verdraagzaamheid en saamhorigheid. Tegelijkertijd is kerst ook een gebeurtenis waarbij – meestal onder invloed van drank – sluimerende conflicten, onderhuidse frustraties en smeulende vetes tot uitbarsting komen. De traditionele kantoorkerstborrels monden dan ook regelmatig uit in grensoverschrijdend, ongehoord en agressief gedrag. Soms worden deze excessen zelfs tot achter de deuren van de rechtbank uitgevochten. Een aantal voorbeelden.

 

1. De ‘doormidden schoppende’ werknemer
Een straalbezopen metselaar maakte tijdens de kerstborrel ruzie met de directeur en dreigde hem ‘doormidden te schoppen’. Collega’s hadden er eerder nog op aangedrongen dat hij naar huis zou gaan, maar hij had dit advies in de wind geslagen. Hij wachtte de directeur op en probeerde hem te schoppen. Gelukkig werd de aanval ontweken. De werknemer had minder geluk; hij werd op staande voet ontslagen. Dit ontslag bleef bij de rechter in stand.

2. De billen knijpende werknemer
Een werknemer van ProRail had op de kerstborrel in ladderzatte toestand een oudere vrouwelijke collega herhaald lastig gevallen met beledigende opmerkingen. Zoals ‘dat ze er niet meer zo uitzag zoals vroeger’ en ‘dat ze helemaal niets meer voorstelde’. Hij had haar ook een paar keer in de billen geknepen. Hij werd ontslagen. Tóch vond de rechter deze maatregel te vergaand. De werkgever had voor een minder ingrijpende sanctie moeten kiezen.

3. De likkende werknemer
Een bankmedewerker van de ABN AMRO betastte tijdens de kerstborrel een vrouwelijke collega, sloeg een mannelijke collega in het gezicht en likte een vrouwelijke collega in het oor. Een ontslag op staande voet volgde. “Volkomen terecht”, zou je zeggen, zeker wanneer ik je vertel dat hij dit soort zaken al eerder aan de hand had gehaald. Maar nee, dus. De rechter oordeelde afwijzend, omdat de man nooit eerder was gewaarschuwd.

4. De botsende werknemer
Na de kerstborrel stapte een medewerker van een transportbedrijf laveloos in de auto. Kort daarna botste hij op een stilstaande auto. Interessant detail: de man gaf interne cursussen op het gebied van alcohol in het verkeer. Kort daarna werd hij ontslagen. De rechter bekrachtigde dit ontslag, mede vanwege de voorbeeldfunctie van de werknemer.

‘Kerstborrel-jurisprudentie’ leert dus, dat drank en kerstborrels zeker niet altijd samengaan. En dat grensoverschrijdend gedrag tijdens of na de kantoorkerstborrel vergaande arbeidsrechtelijke consequenties met zich kan brengen. Dus: bezint eer gij begint met drinken tijdens de jaarlijkse borrel. Want anders zou het zomaar kunnen zijn, dat je volgend jaar op zoek moet naar een nieuw baan!

Ik wens alle werkgevers en werknemers een gelukkig nieuwjaar.

Evert Hoekstra
hoekstra@ckh-advocaten.nl
+31625037083

Fotogalerij

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *