Vandaag geopend: 08.00 - 17:30

Het hele jaar door een bloeiende tuin: zo pak je dat aan

Als je het een beetje goed plant dan kun je het hele jaar door genieten van een tuin met bloeiende bloemen. Hooguit in de wintermaanden moet je het even zonder doen. Maar nu de winters in Nederland zachter worden door de klimaatverandering bloeien sommige struiken zelfs in december of februari. Maar wil je verzekerd zijn van bloemen in de tuin, dan moet je daar in het najaar al mee beginnen. Het tuinseizoen kan dan al volop aan de gang zijn voor dat de astrologische lente begint.

Bloembollen planten

Je kunt al in de herfst beginnen met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Dan is het de tijd om tulpen, narcissen, sneeuwklokjes en hyacinten in de grond te stoppen. De bollen kunnen goed tegen de kou als ze diep in de grond zitten. Ze wachten rustig af tot het voorjaar aanbreekt om dan hun koppen boven de grond uit te steken. De sneeuwklokjes zijn als eerste aan de beurt, deze bloeien soms al in februari. Later volgen krokussen, tulpen en narcissen. Deze bloemen bloeien enkele weken als het weer een beetje wil meewerken. Daarna kun je gladiolen planten. Deze bollen bloeien weer later, vanaf juni en soms wel tot augustus of september. Uitgebloeide bloembollen laat je bij voorkeur afsterven voordat je ze uit de grond haalt. Laat ze goed drogen en berg ze droog en donker op. Sommige bollen kun je overigens zonder problemen in de grond laten zitten.

Vaste planten

Als je wat minder werk wilt hebben aan de tuin dan kun je ook kiezen voor vaste planten. Kies dan wel soorten die winterhard zijn, want ondanks het veranderende klimaat kan het in Nederland nog altijd matig tot streng vriezen. Bedenk daarbij ook dat een winterharde plant die in een bak staat en dus niet in de volle grond, alsnog kan bevriezen. Zet bakken dus altijd in een schuur of garage als er vorst wordt voorspeld. Struiken en bomen moeten soms worden gesnoeid. Dit doe je in de meeste gevallen in het najaar, zodat de plant of boom in het voorjaar opnieuw kan uitlopen. Maar vraag zeker advies aan een tuincentrum of hovenier als je niet zeker weet hoe je een plant het beste kunt snoeien en wanneer je dit moet doen.

Bollen planten

Je kunt bij Bloembollen Kopen terecht voor mooie bloembollen in pakketten met gemengde bollen of van één soort of kleur. Lees goed de instructies op de verpakking hoe je de bollen moet planten. Ze moeten op een bepaalde diepte en ook met een bepaalde afstand tot elkaar worden geplant zodat ze elkaar niet in de weg zitten. Je kunt bollen ook prima in een plantenbak poten, en daarmee zijn ze dus ook prima geschikt voor op je balkon of dakterras. Je kunt ook verschillende soorten bij elkaar zetten, maar ook daarvoor geldt weer dat je de bol wel voldoende ruimte moet geven. Bloeiende bloemen trekken uiteraard ook insecten aan, bijen, hommels en vlinders halen honing uit de bloemen om zich mee te voeden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?