Vandaag geopend: 08.00 - 18:15

FC Volendam creëert kans op kans en wint van Dordrecht

FC Dordrecht bleek dinsdagavond uiteindelijk een makkelijke prooi voor FC Volendam. 2-0 werd het, waarbij de thuisclub zich slechts kon verwijten niet te hebben gewerkt aan een beter doelsaldo. Kansen kreeg het daarvoor namelijk te over. Er was maar één speler die echt recht had op de titel ‘man van de wedstrijd’, namelijk: Bilal Ould-Chikh. Hij was de absolute uitblinker met een doelpunt, een assist en vele andere perfecte voorzetten waarbij goals uitbleven. Volendam kan het zelfvertrouwen opvijzelen door deze overwinning.

Door: Laurens Tol – Foto’s: Fred Rotgans

In de openingsfase was het Dordrecht dat het meest voor het doel verscheen. Dit mondde in de 10e minuut uit in een grote kans: een schot van afstand, dat op de lat belandde. Volendam stelde daar enkele minuten later onder meer een fraaie individuele actie van Bilal Ould-Chikh tegenover, waar geen schot op doel uit voortkwam. Die Volendamse buitenspeler bezorgde de Dordrechtse verdediging meer problemen in het eerste halfuur. Bijvoorbeeld door een afgemeten vrije trap op het hoofd van Robert Mühren neer te leggen: 1-0 voor de thuisclub; de derde goal alweer voor de aanvaller van Volendam.

Die voorsprong kwam bepaald niet voort uit sprankelend spel. De ploeg van Rick Kruys kon het duel in de beginfase niet domineren, doordat het de bal vaak te kort in zijn bezit hield. Na de openingstreffer kwam Volendam wel beter in de wedstrijd, waardoor Yannick Leliendal van afstand de paal kon treffen. Dordrecht kwam op dat moment steeds minder aan voetballen toe, doordat thuisclub nu wel vaster aan de bal was. In de 40ste minuut leidde dit alles tot de 2-0 voor Volendam; beheerst binnengeschoten door Ould-Chikh, die als te sterk voor dit niveau oogde. Dit werd ook de ruststand.

Diezelfde buitenspeler stichtte aan het begin van de tweede helft gelijk weer gevaar bij het Dordrechtse doel met een dreigende voorzet. Het bleef de avond van Ould-Chikh, want enkele minuten later schoot hij weer bijzonder fraai op de binnenkant van de linkerpaal. Hij speelde werkelijk kat-en-muis met zijn directe Dordtse tegenstander. Er hingen voor Volendam meer goals in de lucht dan het aantal van twee dat op het bord stond. Sterker nog, het had al lang uit moeten lopen naar een hogere score.

De gasten lieten daarna zien dat de wedstrijd nog niet gespeeld was, door een serieuze doelpoging te doen die werd gekeerd door Barry Lauwers. Daarna volgden nog enkele mogelijkheden van Dordrecht: oppassen geblazen dus voor Volendam. De meest noemenswaardige kans voor de thuisclub in de tijd daarna ontstond in de 77ste minuut: Ould-Chikh stuurde een vrije trap naar het hoofd van Xavier Mbuyamba, die de doelman van Dordrecht trof. Het begon bijna een wonder te heten dat de thuisclub zijn tegenstander nog niet op een veel grotere achterstand had gezet.

Na nog wat kansen over en weer eindigde het duel uiteindelijk in 2-0; een verdiende overwinning voor FC Volendam.