
Duurzaam bouwen van woningen wordt steeds belangrijker
Nederland staat voor een enorme opgave als het gaat om het tekort aan woningen. Mensen staan jaren op de wachtlijst voor een huurwoning, een huis kopen wordt voor steeds minder mensen haalbaar door de fors gestegen huizenprijzen. Ook de huren lopen op, waardoor zij die zijn aangewezen op de vrije sector soms de huur niet of nauwelijks kunnen betalen. Het aantal huurwoningen loopt bovendien terug omdat vooral kleine particuliere beleggers hun woningen verkopen omdat verhuren door gewijzigde belastingregels een stuk minder aantrekkelijk is geworden. De woningmarkt staat daardoor al jaren onder druk en dat zal naar verwachting ook de komende jaren zo blijven. De woningbouw stagneert en dat heeft verschillende oorzaken.
Stikstofregels
Het bouwen van huizen is een stuk lastiger dan voorheen. Dat heeft niet alleen te maken met het gebrek aan ruimte in het dichtbevolkte Nederland, maar vooral ook met de strenge stikstofregels. Die gelden niet alleen als de huizen er eenmaal staan en de bewoners zorgen voor de uitstoot, maar ook bij de bouw van woningen. Hierdoor worden bouwprojecten soms uitgesteld of zelfs helemaal afgeblazen. De kosten zijn hoger als er duurzame machines moeten worden ingezet, zoals een draagbare compressor met een elektromotor. Voorheen draaiden machines op een bouwplaats vooral op diesel, maar dat zorgt voor veel CO2-uitstoot. Overstappen op elektrisch materiaal is dan ook wat veel bouwbedrijven doen. Maar daarbij stuiten ze weer op een nieuw probleem, namelijk het tekort aan capaciteit bij de energiebedrijven. De netbeheerders moeten de komende jaren fors investeren om de capaciteit van de centrales te verhogen om aan de groeiende behoefte aan stroom te kunnen voldoen.
Hoge bouwkosten
De prijs voor een nieuwbouwwoning gaat anno 2025 al aardig richting de 500.000 euro. Een dergelijk bedrag kan maar een kleine groep opbrengen, ondanks dat de hypotheekrente nog altijd redelijk laag is. De hoge kosten worden veroorzaakt door hogere prijzen voor bouwgrond, maar ook hogere kosten voor arbeidsloon, materialen en machines. Een elektrische kraan kost gemiddeld drie keer zoveel als een kraan met een dieselmotor. En dat geldt ook voor vrachtwagens die bouwmaterialen moeten aanvoeren. Door de hoge bouwkosten en daardoor hoge huizenprijzen komt het steeds vaker voor dat een project niet doorgaat omdat er te weinig woningen zijn verkocht. Want hoe graag woningzoekenden ook een huis willen bemachtigen, soms is de vraagprijs simpelweg te hoog. Bij een verkoop op voorhand onder de 70 procent gaat een project meestal niet door of wordt het uitgesteld.
Innovaties gaan door
Bedrijven zetten volop in op het verduurzamen van de woningbouw. Er wordt gezocht naar duurzame materialen zoals cement met een lagere CO2-uitstoot, bouwen met duurzaam hout en het gebruik van speciaal gekweekte hennep voor isolatie. Ook machines zoals compressoren worden verduurzaamd. Zo maakt Kaeser Nederland compressoren met een elektromotor om vervuilende diesels te vervangen. Dankzij deze ontwikkelingen kan de woningbouw in de toekomst steeds schoner worden waardoor er minder belemmeringen zijn om te bouwen binnen de regels die gelden om uitstoot van stikstof te voorkomen.