Vandaag geopend: 08.00 - 10.00

Dit zijn de grootste risico’s voor gehoorschade

Veel zaken in je leven neem je als vanzelfsprekend aan. Je bent er niet echt dankbaar voor, totdat je merkt wat de negatieve gevolgen zijn wanneer het er niet meer is. Dit geldt natuurlijk voor veel verschillende aspecten in je leven. Denk aan je baan, je relatie maar ook elementaire zaken zoals zien en horen. Wanneer je geen gehoorschade hebt, zie je dit als vanzelfsprekend. Totdat je het wel krijgt en dan kunnen de gevolgen verstrekkend zijn. Maar wat zijn dan de grootste risico’s voor gehoorschade in onze samenleving?

Harde muziek

Vrijwel elk mens houdt van muziek en iedereen heeft ook weer een andere smaak. En doorgaans geldt ook: hoe harder de muziek staat, hoe intenser. Bijvoorbeeld lekker springen op een concert, dansen in een café of gewoon thuis met je koptelefoon op genieten. 

Maar het is een algemeen gegeven dat een overvloed aan te harde muziek op zowel de lange als ook korte termijn flinke gehoorschade kan opleveren. Gelukkig kun je dit voorkomen door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Door simpelweg niet te vaak te hard muziek te luisteren of gehoorbescherming aanmeten. Dit kan onder meer bij Elacin. 

Bepaalde beroepen 

Welnu, harde muziek is een meer algemeen risico voor gehoorschade. In onze maatschappij wordt echter ook hard gewerkt en bij het uitoefenen van veel beroepen kan je ook gehoorschade krijgen. We zullen in deze alinea eerst ingaan op voor de hand liggende beroepen waarbij gehoorschade vaak voorkomt. En daarna op minder voor de hand liggende, waarvan je de risico’s ook zeker niet moet onderschatten. 

Bouwindustrie en bepaalde overheidsfuncties

Een branche waarin gehoorschade een zeer reëel risico is: de bouwindustrie. Denk aan sloopwerkzaamheden, werken met kraanmachines, timmeren en ga zo maar voort. Je hebt vaak al last van het geluid van een afstand, laat staan wanneer je er midden in zit. Om die reden zijn er ook verplichte veiligheidsmaatregelen die werkgevers en freelancers dienen te nemen. Denk aan het dragen van goede gehoorbescherming.

Ook bij bepaalde overheidsfuncties krijgt het personeel al snel met vele decibels te maken. Denk aan politieagenten, mensen die bij defensie werken en ga zo maar voort. Ook binnen deze sectoren dienen er dus veel maatregelen genomen te worden. 

Horecamedewerkers, tandartsen en docenten

Toegegeven, dat horecamedewerkers last kunnen hebben van te veel geluid is misschien evident. Maar het gaat dan niet louter om de muziek, maar ook om het kabaal en de ruis in een drukke zaak waarin iedereen door elkaar heen praat. Ook tandartsen krijgen bij het uitoefenen van bepaalde diensten te maken met veel kabaal. En dat heb je vast weleens ervaren toen je een gaatje moest laten vullen. En ook docenten, zeker in het middelbare onderwijs, hebben vaak te maken met luidruchtige kinderen en dat is ook slecht voor het gehoor. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?