Vandaag zijn we gesloten.

Belastingaangifte komt eraan: zo geef je je crypto’s op

Cryptomunten zijn weer onverminderd populair. Veel Nederlanders hebben ontdekt dat ze hiermee een leuk zakcentje kunnen verdienen. Maar waar inkomen is, is de Belastingdienst ook. Ook de fiscus pikt graag een graantje mee van het cryptosucces van afgelopen jaar. Je cryptomunten opgeven bij de belastingaangifte Inkomstenbelasting, is verplicht. Hoe voorkom je een fiscale nachtmerrie of zelfs boetes?

 

Betalen in box 3

Vergaar je inkomen uit bijvoorbeeld crypto staking? Of handel je gewoon op de exchange? Voor de Belastingdienst maakt dat niet uit. Inkomen is inkomen. Cryptovaluta vallen in ons land onder box 3 van de inkomstenbelasting. Deze box heeft betrekking op sparen en beleggen. Je betaalt het fictieve rendement van je vermogen. Daarvoor houdt de fiscus de waarde van je munten op 1 januari 2024 aan.

Natuurlijk schommelt de koers van crypto behoorlijk, maar daar heeft de Belastingdienst geen boodschap aan. Alleen de waarde op de peildatum telt. Daarom is het handig om een jaaroverzicht op te vragen bij het platform waar je in crypto belegt. Zo kun je je aangifte eenvoudiger en nauwkeuriger invullen.

 

Wat als ik mijn crypto niet opgeef?

Als je niet opgeeft bij de Belastingdienst dat je investeert in crypto, kan dat nare gevolgen hebben. Ontdekt de fiscus dat je je crypto-vermogen hebt verzwegen, dan kun je een boete krijgen van wel 150 procent van de verschuldigde belasting. Het kan zelfs zien dat je als fraudeur wordt aangemerkt, en dat de boete wordt verhoogd tot 300 procent.

De Belastingdienst kan tot twaalf jaar terug navorderen als je gebruikmaakt van een buitenlandse exchange. Het is gevaarlijk om je vermogen te verzwijgen; de overheid krijgt steeds meer zicht op crypto-activa. Ook als je je munten onderbrengt bij een buitenlands handelsplatform, weet de overheid dat je ze hebt.

 

Zo voorkom je problemen

Natuurlijk wil je geen gedoe met de fiscus. Dus valt het aan te raden om eerlijk en volledig te zijn over je cryptobezittingen. Geef ze netjes op. Bewaar ook de documentatie, zoals transacties en waardes van de munten. Hierbij is de peildatum van 1 januari 2024 ontzettend belangrijk. Gelukkig zijn cryptoplatforms vandaag de dag heel goed uitgerust op het verstrekken van gegevens voor je aangifte. Zo kun je bijvoorbeeld een jaaroverzicht downloaden.

Twijfel je over hoe je je cryptomunten aangeeft? Raadpleeg dan een belastingadviseur. Die weet precies hoe je het best je vermogen opgeeft en hoe je dat zo voordelig mogelijk doet. Als je volledig en transparant bent, heb je helemaal niets te vrezen. Dan is er zelfs een grote kans dat blijkt dat je het afgelopen jaar gewoon goed verdiend hebt op je crypto-investeringen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?