Vandaag geopend: 08.00 - 18:15

Van schoonmaakster naar verpleegkundige

Annes groei in de ouderenzorg

In verpleeghuis Gouwzee in Volendam heerst er een warme, familiaire sfeer. Een plek waar bewoners zich thuis voelen en waar medewerkers met veel liefde en betrokkenheid voor hen zorgen. Eén van die medewerkers is Anne Tuyp, verpleegkundige in opleiding bij De Zorgcirkel, die al ruim 12,5 jaar in de zorg werkt. Wat ooit begon als een bijbaan in de schoonmaak, is uitgegroeid tot een diepe passie voor de zorg en de bewoners van De Gouwzee. Anne vertelt enthousiast over haar ervaringen, de fijne begeleiding binnen De Zorgcirkel en wat haar drijft om elke dag met een glimlach naar haar werk te gaan.

Anne Tuyp, geboren en getogen in Volendam, werkt inmiddels al acht jaar in Gouwzee. Maar haar carrière in de zorg begon aanvankelijk in de thuiszorg, waar ze eerst de opleiding tot verzorgende Individuele Gezondheidszorg (niveau 3) via De Zorgcirkel afrondde. ,,Ik begon in de schoonmaak, maar het werk in de zorg trok me steeds meer aan,” vertelt Anne. Inmiddels volgt ze de opleiding tot verpleegkundige op MBO-niveau 4 en verwacht deze in mei af te ronden. ,,De Zorgcirkel biedt je volop doorgroeimogelijkheden, wat ik heel prettig vind. Je kunt hier blijven leren en jezelf ontwikkelen, en dat in je eigen tempo. Omdat ik in de tussentijd ben gaan samenwonen en moeder ben geworden, ben ik pas vorig jaar gestart met de opleiding tot verpleegkundige. Maar je hoeft natuurlijk geen twaalf jaar te wachten,” zegt ze lachend.

Dankbaarheid
Annes werk in Gouwzee is divers en uitdagend. ,,Vanwege mijn opleiding loop ik momenteel stage bij het technisch thuiszorgteam. Daar doen we veel verpleegtechnische handelingen zoals het werken met sondevoeding en infuuspompen. Dat klinkt misschien zwaar, maar het voelt bijzonder om mensen te mogen begeleiden in de laatste fase van hun leven. Je verlicht hun pijn en kunt écht iets voor ze betekenen. Het klinkt misschien gek, maar dat vind ik juist mooi werk,” aldus Anne.

Het contact met de bewoners is voor Anne het leukste onderdeel van haar werk. ,,De dankbaarheid die je krijgt van de mensen, daar doe je het voor. Als ik ’s ochtends binnenkom, hoor ik vaak: ‘Goedemorgen zonnetje, ben je er weer gezellig?’ Dat soort kleine momenten maken dat ik me hier echt thuis voel. Zoiets hoor je niet als je ergens op kantoor werkt,” lacht ze. ,,Het contact met de familie van bewoners is ook heel waardevol. Ze zijn blij als je er bent en dat wordt enorm gewaardeerd.”

Ondersteuning en flexibiliteit
De Zorgcirkel biedt volgens Anne een goede structuur en begeleiding voor medewerkers in opleiding. ,,Ik heb een praktijkopleider en werkbegeleiders die mij ondersteunen. De lijnen zijn kort en ik kan altijd bij ze terecht. Ze helpen me om het beste uit mezelf te halen,” legt ze uit. Anne benadrukt ook de flexibiliteit die werken in de zorg biedt, vooral voor jonge ouders. ,,Ik werk parttime, dus ik kan mijn werk goed combineren met mijn gezin. Door de wisselende diensten ben ik vaak al om drie uur klaar, waardoor ik mijn kinderen zelf van school kan halen. En als ik een weekend heb gewerkt, hoef ik doordeweeks maar één dag oppas te regelen voor mijn jongste, terwijl mijn man fulltime werkt. Dat is voor mij echt ideaal.”

Waardevol werk en volop kansen
Anne hoopt na haar opleiding haar horizon te verbreden, wellicht met een combinatie van werken in Gouwzee en het technisch thuiszorgteam. Maar haar hart ligt bij De Zorgcirkel en de ouderenzorg. ,,Het is een voorrecht om de bewoners elke dag weer blij te mogen maken. Ik zou het iedereen aanraden om bij De Zorgcirkel te werken. Je leert op de werkvloer en krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Bovendien kun je snel doorgroeien. Het is het beste van beide werelden: je doet waardevol werk en ontwikkelt jezelf continu.” Anne glimlacht: ,,En zeg nou zelf, waar word je elke ochtend door lieve mensen verwelkomd met ‘goedemorgen zonnetje’?”

Fotogalerij

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *