Vandaag geopend: 08.00 - 17:30

Jan Tol bovenschools directeur basisonderwijs Volendam

Jan Tol (Dollie) is inmiddels 35 jaar in het onderwijs werkzaam in Volendam. Hij begon als onderwijzer op de Mariaschool waar hij 6 jaar werkzaam was. Hierna zat hij een jaar lang in ‘het kamertje’ van de Zuidwester, waar hij samen met Agaath van den Hogen schoolplannen maakte. In 1981 kwam hij op de Spinmolen voor de klas te staan en in 1985 werd hij tot adjunct-directeur benoemd van deze school.

Begin 1990 werd Jan Tol plaatsvervangend directeur omdat hij wegens ziekte Kees Tol moest vervangen en daarna werd Jan in 1991 tot directeur van de Spinmolen benoemd. Een hele tijd is deze school de grootste van Volendam geweest met liefst 330 leerlingen. Nu wacht Jan Tol een nieuwe uitdaging. Per 1 augustus is hij benoemd tot Bovenschools directeur basisonderwijs in Volendam. ‘Zijn’ Spinmolen zal Jan toch wel met een beetje pijn in het hart verlaten. “Maar ik ben ervan overtuigd dat er op deze school een goede opvolger komt. Die heb ik in ieder geval goed ingewerkt”, vertelde Jan. Over wat zijn nieuwe functie inhoudt, die hij als eerste gaat invullen, vertelde Jan het volgende:

 

Passend Onderwijs
“We hebben in Volendam al goed basisonderwijs. We hebben gemotiveerde teams, gedreven directies en een actief schoolbestuur dat er bovenop zit. Verder hebben we in Volendam uitermate goede relaties met het club- en buurthuiswerk, sportverenigingen, muziekschool e.d. Het spreekt vanzelf dat we een warme band met de kerk hebben die we bovenal in stand dienen te houden.
Het onderwijs in Nederland en dus ook dat van Volendam is ook vaak onderwerp van gesprek. Het zou minder goed gaan. De bezuinigingen vliegen ons om de oren. Toch hebben alle teams, directies en bestuur uitgesproken dat de scholen tot de 10% beste scholen van Nederland willen behoren. En actie daarin is al ondernomen. Onlangs is, ondanks de aangekondigde bezuinigingen, toch concrete invulling gegeven aan het zogenaamde Passend Onderwijs. Ook voor kinderen met een handicap of gedragsproblemen zal er in Volendam, of in het samenwerkingsverband een passende onderwijsplek zijn. Liefst op een gewone school waar het kind extra begeleiding krijgt. En als het echt nodig is in het speciaal onderwijs. Bij het Passend Onderwijs krijgen scholen de plicht een passende onderwijsplek te bieden aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Ook zijn de afgelopen jaren alle behaalde resultaten van alle scholen tegen het licht gehouden. Die waren goed. Maar als je bij de 10% beste scholen wilt behoren dan moet je van goed naar beter. En er zijn dan ook geen halve maatregelen genomen. Samen met het voortgezet onderwijs is een taal-/leesverbeterproject opgezet. Uniek in Nederland. Een verbetertraject bestemd voor kinderen van 4-18 jaar. De positieve resultaten zijn al zichtbaar. Een soortgelijk traject loopt voor het rekenen. Ook daar wordt door alle scholen winst behaald. Verder wordt er flink ingezet op mobiliteit en deskundigheid van het personeel.

 

Stilstand is achteruitgang
Scholing voor personeel is essentieel. Natuurlijk wordt verder gewerkt aan het welbevinden van docenten en kinderen. De scholen dienen een veilige leeromgeving te zijn, goed geoutilleerd, klimaatvriendelijk en moeten beschikken over lesmethoden en materialen die passen in deze tijd en voldoen aan de kerndoelen. Het is de kunst om alles gedoceerd, maar wel goed aan te pakken. Stilstand is achteruitgang. Dus de scholen zullen de termen “Opbrengstgericht werken”, “Referentieniveaus”, “Functiemix”, “Passend Onderwijs”, “Hoogbegaafdheid”, “Sociale competenties” en “Actief Burgerschap” inhoudelijk body moeten gaan geven. Ik ga daar aan meewerken. Het is een enorme uitdaging. Samen met alle betrokkenen kunnen we ons doel bereiken”.

Fotogalerij

× Hoe kan ik je helpen?