
Het irrigeren van bouwland kan voor problemen zorgen wegens watertekort
Je verwacht het wellicht niet in ons waterrijke land, maar er moeten serieus maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat we in de toekomst te maken krijgen met een tekort aan water. Vooral in bepaalde delen van het land kan het tot serieuze problemen leiden als het lang achter elkaar droog blijft. Het klimaat in Nederland verandert. Het is niet zo dat het nooit meer regent, gelukkig maar. Maar er zijn wel steeds vaker langere periodes van droogte. Niet alleen in de zomer, maar ook in het voor- en najaar. Hierdoor groeien gewassen minder goed en is er kans op verzakking van gebouwen omdat de grond ‘inklinkt’. Het irrigeren van vooral landbouwgrond maar ook tuinen kan dan een probleem worden.
Lege sloten
Als het lang droog blijft dan zakt het water in de sloten. Hierdoor kunnen boeren dit water niet meer gebruiken om hun land te sproeien. Er wordt dan een beroep gedaan op het drinkwaternetwerk. Maar ook dat haalt zijn water uit natuurlijke bronnen, namelijk rivieren. Als ook daar het water laag staat heeft dat weer gevolgen voor de scheepvaart als een dergelijke situatie lang duurt. Daarom waarschuwen de waterleidingbedrijven dat er maatregelen nodig zijn. Natuurlijk komt er altijd water uit de kraan thuis en op kantoor. Maar vooral bedrijven die veel water gebruiken, krijgen soms te maken met beperkingen.
Irrigatiesystemen voor de landbouw
Moderne landbouwbedrijven en tuinders maken gebruik van een ingenieus irrigatiesysteem. Soms lopen er honderden meters leiding met koppelingen en draadfittingen ondergronds om het land op een efficiënte manier te voorzien van voldoende water. Dit kan zelfs automatisch, door gebruik te maken sensoren in de grond die kunnen ‘voelen’ dat de grond te droog is en dat er dus bevochtigd moet worden. Op die manier hoeft een boer niet meer zelf op het land te gaan kijken om te zien of het nodig is om de beregening aan te zetten. Hierdoor is de kans kleiner dat een oogst mislukt door droogte waardoor een akkerbouwer forse verliezen leidt.
De situatie in het buitenland
Niet alleen in Nederland maar ook in andere Europese landen is de watervoorziening een steeds grotere zorg. In Frankrijk en Spanje mogen particulieren in de zomer soms geen kinderzwembadjes meer vullen met water of hun vijver bijvullen omdat er te weinig water is als gevolg van een lange periode van droogte. Ook hier maken tuinders en landbouwers steeds vaker gebruik van irrigatiesystemen met kogelkranen om zo efficiënt mogelijk de grond te bevochtigen. Maar als er als gevolg van langdurige droogte niet mag worden beregend of gesproeid, zien ook hier de boeren soms hun oogst met lede ogen verdorren. Vergeleken met Nederland is water in de ons omringende landen fors duurder. Wij hebben het grote voordeel van veel water, maar dat is in veel andere landen niet het geval. Ook de kwaliteit van het drinkwater is vaak minder betrouwbaar waardoor in het buitenland vaker flessenwater wordt gebruikt.