Vandaag geopend: 08.00 - 17:30

Zo pak je een dakrenovatie goed aan

Een dak renoveren is een hele klus. Daarom doen maar weinig huiseigenaren dit zelf. Het hangt er ook een beetje vanaf hoe grondig de renovatie moet zijn. Als er als gevolg van stormschade een paar dakpannen naar beneden zijn gekomen, dan kun je die nog wel zelf vervangen als je geen hoogtevrees hebt. Maar het vernieuwen van een compleet dak is in veel gevallen werk voor een vakman. Ga je het toch zelf doen? Zorg dan voor een goede voorbereiding.

In de steigers

Als de complete dakbedekking wordt vervangen dan is het verstandig om het huis in de steigers te zetten. Met een lader op het dak klimmen kan wel als je de dakgoot wilt schoonmaken, maar het is niet echt veilig. Een steiger biedt je de mogelijkheid om veilig op het dak te klimmen en er ook weer veilig af te komen. Steigers kun je huren bij steiger verhuurbedrijven. Vaak komt het bedrijf de steiger opzetten zodat je zeker weet dat deze goed en veilig staat. Ga niet het dak op als het hard waait. Professionele dakdekkers doen dit ook niet, terwijl zij dagelijks op daken staan. Let op de maximale belasting van d e steiger als je met meer mensen aan het dak werkt of er materialen op neerzet die je op het dak nodig hebt zoals dakbedekking of gereedschappen.

Welke dakbedekking heb je nodig?

De meeste huizen in Nederland hebben nog steeds een dak van dakpannen. Maar vooral nieuwe woningen worden vaker voorzien van een dak met bitumen of EPDM dakbedekking. Als je nieuwe dakbedekking gaat bestellen, meet dan goed het aantal vierkante meters zodat je voldoende materiaal hebt. Niets is immers zo frustrerend om halverwege te constateren dat je moet bij bestellen. Bovendien loop je dan het risico op kleurverschil of een lange levertijd. Leg het dak dicht met dekzeil als je meerdere dagen aan het dak werkt, ook als er geen regen wordt voorspeld.

Het dak verduurzamen

Als je het dak van je huis gaat vervangen dan is dat het ideale moment om je dak te verduurzamen. Goede isolatie levert een flinke besparing op de stookkosten op en bovendien verhoog je daarmee het wooncomfort. Een dak isoleren doe je met glaswol, houtwol of speciaal gekweekte hennep. Dit wordt onder het dak aangebracht zodat het in de winter de kou buiten de deur houdt. Isolatie zorgt er overigens ook voor dat het huis tijdens een hittegolf in de zomer minder warm wordt. Verder kun je je dak voorzien van zonnepanelen om daarmee je eigen stroom op te wekken. Zowel voor dak isolatie als voor de plaatsing van zonnepanelen kun je subsidie aanvragen bij de gewoonte. Bewaar de facturen die zijn betaald, deze heb je nodig als bewijs om voor de subsidie in aanmerking te kunnen komen. De subsidie is hoger als je twee of meer verduurzamende maatregelen tegelijk laat doen, c.q. hiervoor subsidie aanvraagt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?