Vandaag geopend: 08.00 - 18:15

‘Het ontbreekt vaak aan kennis of tijd om met een aanvraag aan de slag te gaan’

Subsidie Club helpt bedrijven met subsidies

Bedrijven opgelet: De Subsidie Club helpt ondernemers met het succesvol aantrekken en behouden van subsidies. En doet dit onder gunstige voorwaarden; de jonge onderneming werkt op basis van succes. Dus: geen resultaat, geen kosten. Lucas Karregat en Wesley Zwarthoed verdiepten zich in de taal van subsidieverstrekkers. Ze kwamen erachter dat er een goed verhaal voorafgaat aan een succesvolle subsidieaanvraag. Nu zijn ze op het punt gekomen dat ze ondernemers dit vaak tijdrovende werk uit handen willen nemen en richtten De Subsidie Club op.

Bij het ‘live’ gaan van hun bedrijf meldden zich gelijk de eerste geïnteresseerden aan, die ze daarna zijn gaan begeleiden. Het is duidelijk: hun onderneming voorziet in een behoefte.

,,Bij de bedrijven die wij helpen ontbreekt het vaak aan kennis of tijd om met een subsidieaanvraag aan de slag te gaan. Hierdoor laten zij deze kans vaak liggen en lopen zij duizenden euro’s aan subsidie mis. Zonde, vinden wij”, begint Lucas. ,,Zo’n aanvraag moet geschreven zijn in een bepaalde taal. Ondernemers komen met hun verhaal naar ons toe. Vervolgens is het voor ons zaak om dit te vertalen naar wat gebruikelijk is voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ons doel is om de ondernemers te ontzorgen. Wat wij altijd zeggen: één uur van jullie tijd is alles wat nodig is. Wij zorgen vervolgens voor de rest.”

‘Wat wij altijd zeggen: één uur van jullie tijd is alles wat nodig is’

Op de site van De Subsidie Club kunnen geïnteresseerde ondernemers vrijblijvend een subsidiescan invullen. Daarmee kunnen ze er binnen drie minuten achter komen of zij voor bepaalde subsidies in aanmerking komen. Er zijn drie richtingen waar Lucas en Wesley specifiek op focussen. Wesley: ,,Dat zijn: personeel, innovatie en duurzaamheid. Waar wij ons op richten qua bedrijven is voornamelijk de ‘tech-sector’. We helpen elke ondernemer, maar wanneer we hen zelf benaderen, doen we dat in die sector.”

Er zijn volgens de jonge ondernemers talloze subsidies, maar één van de belangrijkste is in hun ogen wel de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Lucas legt uit wanneer bedrijven hiervoor in aanmerking komen: ,,Wanneer je iets gaat ontwikkelen dat technisch innovatief is voor jouw bedrijf, dan kun je subsidie krijgen voor een deel van je loonkosten. Voor IT-bedrijven is dit heel interessant, want development is negen van de tien keer innovatief. Zelfs wanneer ondernemers denken dat hun idee niet innovatief genoeg is, is dit vaak toch subsidiabel. De WBSO is daarna weer een entreeticket voor de innovatiebox: eerst krijg je korting op je loonbelasting, daarna kun je dat ook nog op je winstbelasting krijgen.”

Subsidies zijn eveneens te krijgen op het gebied van personeel. De bekendste hiervan is ‘praktijkleren’; de subsidie voor het aannemen van stagiaires. Daarnaast zijn er nog meer. Wesley: ,,Wanneer je laaggeletterde werknemers aanneemt, kun je middels de ‘Tel mee met Taal’-subsidie hun taalvaardigheid verbeteren. Dan is er ook nog de SLIM-subsidie, deze is bedoeld om de leercultuur binnen bedrijven te versterken en de kennis en vaardigheden van werknemers verder te ontwikkelen.”

Duurzaamheid is een ander onderdeel waar bedrijven een overheidsbijdrage voor kunnen ontvangen. Hiervoor bestaan onder andere de MIA, EIA, VAMIL-subsidies. Met duurzame investeringen vanaf €2.500 komt een ondernemer al in aanmerking voor deze subsidies die een aanzienlijk belastingvoordeel opleveren. Kortom, hier komen dus veel ondernemingen voor in aanmerking.

‘De ondernemers zijn meestal blij dat we komen, voor hen kan het alleen maar goed uitpakken’

De Subsidie Club begeleidt een subsidieaanvraag van A tot Z. Die begint met een oriëntatiegesprek met het aanvragende bedrijf, waarna Lucas en Wesley dit uitwerken, iets dat, afhankelijk van de subsidie, ongeveer een week in beslag neemt. Na het versturen ervan duurt de procedure bij de overheid maximaal dertien weken. Dan zijn er daarna drie uitkomsten mogelijk: een beschikking, afkeuring of een vraag om meer informatie van het bedrijf. Iets dat bij een eerste aanvraag vaak voorkomt.

Lucas en Wesley kunnen met het nog jonge De Subsidie Club voordeliger werken dan grotere, concurrerende bedrijven, iets waar hun klantenkring van profiteert. Lucas: ,,Dit kunnen we, omdat we nog weinig overheadkosten hebben en nog startend zijn. Geïnteresseerden kunnen met ons in contact komen via onze site: desubsidieclub.nl. Ik kan zelf niet uitgepraat raken over mijn werk: tijdens feestjes kan ik het niet laten om ook dan mensen te wijzen op welke subsidies ze allemaal recht hebben.”

,,In dit werk maak ik situaties mee met bedrijven voor wie het binnenhalen van subsidies echt het verschil maakt. Wat dit verder leuk maakt: de ondernemers zijn meestal blij dat we komen. Voor hen kan het alleen maar goed uitpakken, een echte win-win situatie. Graag komen wij in contact met ondernemingen die het idee hebben dat zij recht hebben op subsidie, wij zoeken dit maar wat graag samen uit.”

Fotogalerij

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *