Vandaag geopend: 08.00 - 18:15

Wanneer weet je of je ramen aan vervanging toe zijn?

Glas heeft een lange levensduur, maar gaat niet eeuwig mee. Zo heeft dubbelglas meestal een levensduur van een jaar of 25. Ga er alleen niet van uit dat alle ramen het zolang volhouden, want dat is niet het geval. Daarom is het handig om te weten wanneer je ramen aan vervanging toe zijn. In deze tekst vertellen wij je hoe het zit!

Je voelt (meer) tocht

Vroeger werden ramen gemaakt van een enkele glasplaat. Woon je in een ouder huis? Dan heb je misschien nog steeds enkel glas. Als je op een koude dag in de buurt van zo’n raam staat, is de kans groot dat je tocht voelt. Dit is een teken dat het tijd is om je ramen te vervangen.

Een nieuw raam wordt tegenwoordig gemaakt van twee of meer glasplaten. Doordat er tussen elke plaat een laag met lucht zit, heeft het glas een isolerende werking. Warme lucht trekt hierdoor niet snel naar buiten en koude lucht komt moeilijker naar binnen. Dit heeft een positief effect op je energieverbruik, want dit daalt.

Je ramen beslaan aan de binnenkant

Als de buitenlucht koud en vochtig is, kan het gebeuren dat je ramen beslaan. Hierdoor kan er condensvorming optreden. Zolang dit beperkt blijft tot de buitenkant van je ramen, zijn ze niet aan vervanging toe. Sterker nog, het zijn signalen dat een raam goed isoleert.

Ook op de binnenkant van een raam kan zich condens vormen. Komt dit vooral in de winter voor? Dan is er niet direct reden tot paniek. De condensvorming is dan het gevolg van contact tussen de warme lucht in huis met het koude(re) raam. Treedt er regelmatig condensvorming op? Dan zijn je ramen waarschijnlijk aan vervanging toe.

Alleen glas vervangen of ook het kozijn?

Denk je dat het glas van je VELUX dakraam aan vervanging toe is? Grote kans dat je zoekt op een term als ‘VELUX dakraam glas vervangen’. Je ontdekt dan al snel dat je niet alleen het glas kunt vervangen, maar ook voor een volledig nieuw dakraam kunt kiezen. Zelf neig je waarschijnlijk naar de goedkoopste optie, maar dit is niet altijd het beste. Laat de situatie daarom beoordelen door een specialist. Dit geldt overigens ook voor andere ramen in huis. Adviseert een specialist om zowel het glas als het kozijn te vervangen? Sla zijn advies dan niet in de wind.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *