Vandaag geopend: 08.00 - 10.00

Onderhoudsfonds Vincentiuskerk:

‘Eerste fase renovatie moet voor voorjaar klaar’

Bij de NIVO van vorige week zat een mailing van Stichting VAIOM, waarin het Onderhoudsfonds van de St.Vincentiuskerk vraagt om een bijdrage. ,,We gaan nu écht beginnen met de gevelrenovatie”, zegt Kees Veerman namens dat fonds. ,,De steigers worden binnenkort neergezet. De situatie was complex, want er moest toch weer een omgevingsvergunning worden aangevraagd en dat vertraagde het proces en kost geld. Maar we kunnen straks van start en ook doorgaan in de winter. We beginnen aan de grafzijde, met het voegwerk uithakken en het schilderswerk wordt nagezien. We móeten nu handelen.”

Pastoor Deraeve knikt. ,,Het is noodzakelijk. Als we het nu niet doen, kan er schade gaan ontstaan en lopen de kosten alleen maar op.” Veerman: ,,We hopen op deze manier mensen te enthousiasmeren en misschien wel plat gezegd wijzen op hun plicht om deze mooie kerk in stand te houden. Op bepaalde plekken gaat de conditie zichtbaar achteruit: het water komt in de voegen, kou krijgt invloed, daardoor gaat de voeg eruit, gaat de gevelconstructie achteruit en dan loop je het gevaar dat er water naar binnen komt.”

,,De kosten van renovatie worden elk jaar duurder. Kerkmeester Jan Zwarthoed en ik coördineren het, zodat het onder de juiste omstandigheden wordt uitgevoerd, dat het verzekeringstechnisch klopt en we de wettelijke regels volgen. We willen voor het voorjaar, voordat het broedseizoen begint, klaar zijn met de eerste fase. Het zijn een aantal meters die we moeten doen, maar we zitten kort op de goot, dus we kunnen zorgen dat er droog wordt gewerkt.”

‘‘Er zijn weinig plekken als deze‭, ‬waar je tot jezelf kunt komen in deze hectische‭ ‬wereld‭, ‬daarom‭ ‬moeten we het‭ ‬onderhouden”

Pastoor Deraeve is sinds 1 januari werkzaam in Volendam. ,,Het is een hele grote kerk, als er meer volk komt is het meer aangenaam”, lacht hij. ,,Hij is ook heel mooi, mensen uit mijn omgeving die hier binnen komen hebben meteen iets van ‘wauw’. Qua kerkbezoek mag ik niet klagen, in de zin dat als ik collega’s van elders spreek, dan is het daar minder. Hier hebben we op zondag en doordeweekse dagen stabiele aantallen. Bij uitvaarten is het om een andere reden, maar dan komen er telkens heel veel mensen op af, dat is heel bijzonder. Dan staan mensen ook even stil bij iemand en bij het leven. Hier zijn, geeft rust.” Kees: ,,Je komt voor de eucharistie, maar het is ook een plek om tot jezelf te komen, misschien laat je de woorden van de dienst even voor wat het is.” Deraeve knikt: ,,Al heb je die bezinning maar even, dat stilvallen, dat doet zo’n goeds voor de mens, in deze haastige tijd waarin we weinig tijd voor onszelf hebben.”

,,Het zou mooi zijn als we de kerk weer dagelijks open kunnen houden, om bijvoorbeeld een kaarsje op te steken, maar vanwege de veiligheid is dat nog een probleem.” Kees: ,,We hebben kerkwachten, maar die groep heeft aanvulling nodig, we hopen op meer enthousiaste parochianen.” Deraeve: ,,De kerkwachten zelf geven altijd aan dat het fijn is om er te zitten.”

,,Wat wel een serieus probleem is, is de akoestiek, daar zijn we serieus mee bezig, want het hangt onszelf ook de keel uit.” Kees: ,,We krijgen klachten over de geluidsinstallatie en de akoestiek en die nemen wij al een tijdje écht serieus. Ik hoor het zelf ook, ben bewust tijdens Missen op verschillende plekken gaan zitten. Er wordt écht aan gewerkt om dit goed te krijgen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *