Vandaag geopend: 08.00 - 10.00

Schrijver en kunstschilder Lucebert logeerde in voormalig pension van Frits Veldhuizen

Het Stedelijk Museum Alkmaar presenteert  deze zomer het leven en werk van Lucebert, ter gelegenheid van diens 100ste geboortejaar (1924-1994). Zij doet dit in een prachtige, overzichtelijke expositie met 100 objecten uit het oeuvre van de dichter en laat zijn bekendste schilderijen zien. Ook zijn er tekeningen uit zijn tienerjaren, een brief uit de oorlog, manuscripten, door Lucebert zelf ingesproken gedichten, enkele van zijn vroegste schilderijen en zijn laatste onvoltooide werk. Verschillende werken zijn nooit eerder geëxposeerd.

Lucebert is één van de bekendste Nederlandse moderne kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Bergen (Noord- Holland), op een steenworp afstand van Alkmaar. Hij heeft een omvangrijk en veelzijdig oeuvre nagelaten. Alle getoonde werken zijn van eigen hand. Deze expositie is een uitnodiging aan bezoekers om door te dringen tot de innerlijke belevingswereld van dit dubbeltalent.

Sinds de opening op 30 maart is de expositie van Lucebert intussen bezocht door meer dan 10.000 bezoekers! Hij duurt nog tot 1 september.

De relatie van Lucebert met Volendam

De bekende Nederlandse dichter en beeldend kunstenaar Lucebert heeft  een zeer interessante relatie met Volendam. ‘Lucebert’, van ‘luce’ (licht) en ‘bert’ (helder) en uitgesproken als  ‘Loetsebert’, was het pseudonym van Bertus Swaanswijk. Hij werd geboren als Lubertus Jacobus Swaanswijk op 15 september 1924 in Amsterdam en was de zoon van een huisschilder. Bertus was nog maar 2 jaar, toen zijn moeder het gezin verliet. Zijn vader kreeg een vriendin, die de pleegmoeder werd van de jonge Bertus en zijn oudere broer. Op 11-jarige leeftijd bezocht hij Volendam en logeerde in het voormalige pension van Frits Veldhuizen aan de Edammerweg. Het moet geweest zijn tussen 14 en 18 mei 1936, met wie is niet bekend, mogelijk was het met zijn pleegmoeder. Het gastenboek van Pension Veldhuizen is bewaard gebleven en daarin komen we alleen de ‘handtekening’ tegen van Bertus Swaanswijk. Maar wat voor een!

Portrettekeningen van een jonge Volendammer vrouw

Als bewijs van zijn verblijf in Pension Veldhuizen tekende Lucebert in het gastenboek twee portretten van een zittende jonge Volendammer vrouw, waarvan één frontaal en de ander in profiel, lezend in een boek of tijdschrift. Tijdens het samenstellen en inrichten van de expositie over Lucebert in het Stedelijk Museum in Alkmaar kwam men bij toeval achter het bestaan van het gastenboek van Pension Veldhuizen, met daarin de twee tekeningen van de jonge Volendammer vrouw, die hij op 11-jarige leeftijd had gemaakt. Het boek is momenteel in eigendom van Nel Tol – Molenaar, ‘Nel Karremelk’. Samen met haar man Jozef Tol heeft Nel een mooie winkel gehad op de plaats van het voormalige Pension Veldhuizen aan de Edammerweg, waar zij galanterie en huisdecoraties verkochten. Daarnaast waren Jozef en Nel jarenlang gastheer en gastvrouw van een B & B; zij maakten gebruik van de kamers op de bovenverdieping, die hun voorganger Frits Veldhuizen nog had laten bouwen. Het gastenboek was achtergebleven en was door Nel gevonden in een lade van een klein hoekkastje.

Gastenboek van Frits Veldhuizen topstuk in expositie over Lucebert

Nel heeft het gastenboek tijdelijk in bruikleen afgestaan om te worden geëxposeerd in de expositie over Lucebert in het Stedelijk Museum in Alkmaar. De samenstellers van de expositie waren er verguld mee ! Het kreeg een prominente plaats en geldt als één van de topstukken ! De expositie is nog te bezoeken tot 1 september.

Stichting Artist Kom Binne

Peter Veerman (Lut) en Jan Schilder (Vik) 

Fotogalerij

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *