Vandaag geopend: 08.00 - 10.00

‘Het zijn maar verwachtingen…’

Of hij bij gratie Gods gister minuten heeft mógen maken, was bij het ter perse gaan van deze krant niet bekend. Een week eerder was Joey Veerman afgevoerd naar de slachtbank. Na een half uur gewisseld door de bondscoach, die de drinkpauze van een minuut later of de rust niet afwachtte.

Daarmee was er vrij baan voor sommige verslaggevers en analisten om shockerende teksten te roepen. En vrij baan voor mensen die op sociale media hun gal spuwden. ‘Het is alleen maar het gewicht van de natie die je draagt, het zijn alleen maar verwachtingen’, klinkt de stem van David Beckham met gevoel voor understatement, in de tv-reclame van Adidas, met onder meer Jude Bellingham en Lionel Messi. Beckham spreekt uit ervaring, als het gaat om niet uitgekomen verwachtingen en de hoon van het land. Kijk zijn fascinerende docu maar.  Beckham, Bellingham, Messi, Veerman. Geboren met een gave. Waarmee hun jongetjesdroom, ooit in de grootste stadions spelen, tot werkelijkheid verwerd. Totdat het niet gaat zoals men wil. Daar zitten ze zelf nog het ergste mee, maar ze krijgen de frustratie van (een deel van) het land er gratis bij. Het drama wordt een trauma. ‘Maar ze verdienen wel bakken met geld’, hoor je dan wel eens. Alsof dat de pijn verzacht.

Dat kan de puurheid van een baby wel. Ruim anderhalf uur nadat papa geëmotioneerd het veld verliet, deed Frenkie Joe op de tribune zijn vader even smelten. Daarna schudde Joey het hoofd. ‘Ik weet het niet’, doelend op hoe het kon dat hem dingen gebeurden zoals ruzie met de bal. Frenkie Joe probeerde, met zijn handjes voelend en onvoorwaardelijke liefde uitstralend, opnieuw de aandacht te trekken van papa. Papa is zijn grote held, balverlies of niet. Konden we allemaal maar met die onbevangenheid het voetbal beleven.  

En Joey. Toen hij als Heerenveen-speler op de RKAV-trainingsvelden voor de leuk met achtjarige jongetjes voetbalde, maar verder moest, riep hij ‘nag effe’. Een potje voetbal wakkert gelukstofjes aan. Nu is hij beschadigd. Maar hij kan er, mits hij er goed doorheen gaat, tevens door groeien, als mens en voetballer. Het komt goed. Want hij is gezegend met een gave. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *